Sportnieuws in de Alkmaarse Courant

Gisteren, maandag 18-04-2016 wederom een geweldige verslaggeving van het nationaal kampioenschap Hoofdklasse Libre welke in onze lokaliteit is verspeeld, wederom vergezeld van een prachtige actiefoto die gemaakt is door Marco Kraakman en die ik u niet zal onthouden. Lees het onderstaande verhaal, wederom geschreven door Robin Kaandorp, verslaggever van de Alkmaarse Courant.

DSC_0115

Castricummer Janhans Berg kan prima leven met tweede plaats op NK libre hoofdklasse

Titel mee naar Limburg

Als je toch het verste moet reizen, kun je maar beter winnen ook, moet Willem Snijders gedacht hebben. Afkomstig uit het zuidelijkste puntje van Limburg, weet de 46-jarige biljarter de zege uiteindelijk, na een zeer moeizame slotdag, binnen te halen en kroont zich zo tot Nederlands kampioen libre hoofdklasse.

Een geslaagd kampioenschap was het. Niet alleen door de spanning, maar ook vanwege de publieke belangstelling. In de hoek van de biljartzaal zit Ruud Schigt. Met korte puntige stukjes op de site van organisator BV Sombroek houdt hij iedereen het hele weekend op de hoogte over het NK. ,,En het wordt goed gelezen”, kan hij tevreden constateren. Ook de volle tribunes in de biljartzaal van Geestmerambacht in Noord-Scharwoude leiden tot blije gezichten. Links en rechts van de deur is een plateau neergezet met stoelen erop, waar vanaf de tafels goed bekeken kunnen worden. ,,En die zijn zelden leeg geweest.” Het is misschien wel het grootste succes van het weekend, stelt ook medeorganisator Marco Hink. ,,Want als je een NK houdt, is het toch wel mooi meegenomen dat er ook nog mensen zijn die willen komen kijken”, zegt hij met een glimlach.

Dat publiek wordt niet teleurgesteld. Op vrijdagavond is er nog sprake van een valse start als blijkt dat Chris Uktolseja niet van de partij is. Later komt de aap uit de mouw, als de onfortuinlijke Drenth de organisatie op de hoogte heeft gesteld. ,,Hij was gestrand met zijn auto en zijn mobiele telefoon was leeg. Zelfs zijn familie wist toen niet waar hij was”, vertelt Schigt. Met zeven man en dus telkens een speler vrij is het derhalve wat aanpassen. Het gevolg is dat in de slotronde een speler al uitgespeeld is. Al heeft de benjamin in het gezelschap, Glenn Grolleman, al geen zicht meer op de titel.

Dat hebben er dan drie nog wel. Snijders, die de eerste twee dagen duidelijk de beste was, Theo Sanders en regionale kanshebber Janhans Berg. Op de slotdag wordt het echter toch nog spannend. Snijders, in Langedijk vergezeld door tien familieleden, heeft zijn dag niet. Maar Sanders verliest van Berg en profiteert dus niet. De man uit Ochten, die een paar in gele t-shirts gehulde fans aan zijn zijde weet, voert in de laatste ronde met een serie van 104 nog wel de druk op en klopt Snijders. Maar dan is het moyenne doorslaggevend en dat blijkt ruim in het voordeel van de Limburger. Berg wint ook zijn laatste partij en wordt tweede. ,,En daar ben ik heel erg blij mee”, stelt hij lachend. Met zijn 59 jaar is Berg, in het dagelijks leven muziekdocent, op zijn beurt de nestor. Maar zeker niet de meest ervaren speler. ,,Ik ben nog maar een jaar of tien écht met biljarten bezig, maar inmiddels wel heel fanatiek. Al was ik blij dat het toernooi dichtbij huis was, want ik ben niet echt een type om drie dagen lang in een hotel in Bergen op Zoom of zo te zitten. Hier was het perfect, we zijn echt flink in de watten gelegd.”

Het NK was hij met bescheiden verwachtingen ingegaan. ,,Ik ben niet zo’n speler van mooi langs het kantje. Ik moet het vooral van knokken hebben, maar daar kwam het dit weekend wel op aan.”