Slotdag clubfinale Libre door de ogen van Ton Nientied

Zaterdagmiddag 3 uur precies begon de 5e ronde van het clubkampioenschap libre en de zaal was weer aardig volgestroomd. Nico Kraakman had ’s morgens de ramen tegen elkaar opengezet, zodat het wat fris was, maar door een aantal verhitte partijen liep de temperatuur al weer rap op. Goed gedaan dus, Nico.

Eef Sneekes haalde meteen uit naar Jaap Schoenmaker. Eef had weliswaar 26 beurten nodig (gem. 1,50), maar door de vele missers was de partij zó uit. Ook Jan van der Burg had geen moeite met Ton Nientied en finishte onbedreigd in 25 beurten. Al weer de 3e winstpartij voor de nestor van de vereniging. Rico Salari was ontketend tegen Anton Sprenkeling. Hij speelde een van de 3 beste partijen van het toernooi door in 15 beurten uit te zijn met een gemiddelde van 4,27, Anton sip achterlatend met een schamele 26 caramboles. En dan de partij tussen koploper Nico Gruijs en Arie Rietveld. Gisteravond moest Rico zijn eerste punt laten liggen tegen Arie, nu was de nog altijd ongeslagen Nico aan de beurt om het tegen Arie op te nemen. Hoe zou het hem vergaan?

Arie begon flitsend met series van 20, 17, 19 en 23 in de eerste 9 beurten. Maar ook Nico maakte zijn caramboles. Na 9 beurten stond het 91 voor Arie (ruim 10 gemiddeld!) tegen 24 voor Nico (ook boven zijn gemiddelde). Daarna werd het ietsje minder. Na 14 beurten 100 om 30. Toen zag Nico zijn kans schoon en uiterst geconcentreerd onder de ogen van iedereen (de andere partijen waren inmiddels al een tijdje afgelopen) maakte hij een serie van 13. Nog 2 te gaan. Arie maakte er weer 5, nog 21 te gaan. Maar Nico kreeg ze niet op een presenteerblaadje en het duurde nog 5 beurten voor hij zijn 45 caramboles binnen had. En Arie? Arie zou Arie niet zijn, als hij niet met een uiterste krachtsinspanning in de nastoot toch nog een remise uit het vuur zou slepen.

Dit was een prachtige uitslag voor wedstrijdleider Ruud Schigt, want Ruud wil een spannend verloop van het toernooi. En Rico en Nico stonden nu beiden bovenaan met 9 wedstrijdpunten. De 3e man was Anton Sprenkeling met 6 punten. Na een korte pauze waarin er weer een drankje werd verzorgd (bedankt Ria!) begon al snel weer de 6e en voorlaatste ronde.

Jaap Schoenmaker wist eindelijk zijn 1e partij te winnen tegen Jan van der Brug. Jan zal wel gedacht hebben: ach, die Jaap staat helemaal onderaan, dat is ook niet leuk voor hem, dus vooruit….In 21 beurten was Jaap klaar.

Arie Rietveld verzorgde een demonstratie tegen arme Eef Sneekes, een wereldpartij met een gemiddelde van 7, eindelijk een partij die er voor Arie uit sprong. In 18 beurten was het gespeeld; Arie had een serie van 42, de op een na hoogste van het toernooi. En hoe verging het de 2 koplopers? Wel, Nico Gruijs moest tegen Anton Sprenkeling. En was het bij Anton tegen Rico in de vorige ronde niets, nu was het alles. Anton won in 20 beurten. Arme Nico achterlatend met slechts 21 caramboles.

De 4e partij uit deze ronde was die tussen Rico Salari en Ton Nientied. Zou Rico winnen, dan zou hij door het verlies van Nico al niet meer te achterhalen zijn in de slotronde. En dat willen we natuurlijk ook weer niet, nee, het moet spannend blijven. De taak was dus aan Ton om Rico te kloppen. Gezien de eerdere partijen begon Ton met weinig zelfvertrouwen aan de match, maar wat schetste zijn eigen verbazing toen hij in de 3e beurt een serie van 26 op tafel legde. Eindelijk….en dat geeft zelfvertrouwen natuurlijk. Bij Rico lukte er eigenlijk niets, na 11 beurten pas 9 caramboles. Ton moest de caramboles daarna ook wel een beetje zoeken, want de ballen bleven wijd liggen, maar allengs kwam het eind in zicht. In 22 beurten had Rico 37 caramboles, toen Ton de partij uitmaakte.

Dat was een mooi moment om na te babbelen over de nieuwe tussenstand. Rico op kop, samen met Nico 9 punten, gevolgd door Anton met 8. En Rico en Nico moesten nog tegen elkaar! Een mooi slotakkoord wachtte ons dus. Aangezien de nummers 1 en 2 de twee wedstrijdpunten zouden verdelen, restte er voor Anton bij winst hooguit de 2e plaats.

De club bood de spelers, arbiters en tellers een heerlijke broodmaaltijd aan, voorafgegaan door een kop hete soep. Mijn moeder zei altijd: ik kan niet koud koken, dus ik was het gewend, haha. Heerlijk om zo even te relaxen voor de grote finale. Om 7 uur precies werd aangevangen met de slotronde.

Anton Sprenkeling deed wat hij moest doen. Een benauwde winst in 21 beurten tegen Jan van der Burg, maar wel 2 wedstrijdpunten! Arie Rietveld was weer op dreef tegen Jaap Schoenmaker. Jaap speelde prima, maar dankzij 2 series van elk 32 in de 16e en 19e beurt besliste Arie deze partij in zijn voordeel in 21 beurten. Een gemiddelde van 6, niet verkeerd! Ton Nientied was blijkbaar in goede doen gekomen (een beetje laat), want hij won in 16 beurten van Eef Sneekes met een gemiddelde van 3,56. Met dank aan Eef, die nogal eens een mooi balletje liet liggen.

In de allesbeslissende partij tussen de 2 koplopers Nico en Rico (mooie naam trouwens voor 2 cliniclowns…) begon Nico meteen voortvarend. Na 5 beurten had hij de leiding met 11 – 18. Na 10 beurten was het  21 – 27. En dan te bedenken dat Rico ook nog eens 19 caramboles meer moest maken. Dus het publiek zat te wachten op een serie van Rico. Na 15 beurten stond Nico nog steeds voor met 26 – 30. En na nog eens 5 beurten van nét niet, zat het er voor Rico niet meer in 37 – 41 nog steeds in het voordeel van Nico. En na nog 2 poedels van Rico en 2 maal 2 caramboles voor Nico was het pleit beslecht. Nico Gruijs wint de partij en daarmee het clubkampioenschap libre van BV Sombroek Langedijk. Nico eindigde op 11 wedstrijdpunten.

Door Rico’s verlies bleef hij op 9 punten staan. Daardoor ging Anton Sprenkeling over hem heen met 10 punten. Een prachtige 2e plaats dus voor Anton. Rico, al eerder clubkampioen van Sombroek Langedijk, werd uiteindelijk 3e.

Hierna was het de beurt aan AWL Ruud. Met een biljart vol bloemen, flessen wijn en de fel begeerde wisselbeker begon hij vol overgave zijn betoog. Blij met alle hulp die hij gekregen had met het verzorgen van de consumpties, blij met een prachtig en spannend toernooi en blij met alle hulp van diverse spontaan langsgekomen leden. Alle nummers 1 t/m 8 werden door Ruud in het zonnetje gezet, foto’s werden gemaakt, er werd wat afgezoend, een dankwoord van Arie ook namens de spelers, kortom een waardig slot van een perfect georganiseerd clubkampioenschap.

Ton Nientied