Nico Gruijs vertelt

Zaterdag 6 april 15:00 uur. Spanning, spanning en nog een spanning.

Na 4 gespeelde rondes in dit clubkampioenschap bandstoten kon er echt van alles nog gebeuren. Om 15:00 uur werd de aftrap gegeven voor de 5e ronde. Nico Gruijs, die op dat moment de eerste plek moest verdedigen kwam aan tafel tegen Rob Wijker. Nico begon voortvarend, maar zakte halverwege de partij enigszins weg. Rob kon hiervan echter niet echt profiteren en Nico sleepte de overwinning in de wacht en behield de eerste plek.

Peter Vermeij moest aantreden tegen Jan Korver. Peter zat in de achtervolging op Nico en moest om de aansluiting te behouden winnen van Jan. Hij deed dat in 13 beurten. Jan Stoop moest het opnemen tegen Piet Woestenburg. Piet kwam maar moeilijk in zijn spel en de val met de fiets enige tijd geleden, waarbij hij zijn handen blesseerde, speelde Piet nog steeds parten. Piet kwam totaal niet in de partij en moest Jan de zege laten.

Laatste partij in deze ronde was de partij van Hen Slooves tegen Nico Zijp. Twee gelouterde biljarters tegenover elkaar die elkaar geen duimbreed toegaven. Na 18 beurten was de stand 16 – 22 in het voordeel van Nico. Een sterk einde bracht Hen de benodigde caramboles. Gelijkmakende beurt voor Nico, en jawel hij maakte gelijk. De eerste remise in dit toernooi was een feit.

Ronde 6 en dus de voorlaatste ronde, Nico Gruijs tegen Nico Zijp. Hier was weer duidelijk te merken hoe wedstrijd-nervositeit een rol kan spelen in een partij. Na acht beurten stand 4 –  17. Nico Z. kwam even in een dipje terecht, maar voordat Nico G. daarvan kon profiteren maakte Nico Z. de partij uit met in de laatste twee beurten een serie van 7 en 6.

Jan Stoop mocht dit keer aantreden tegen Jan Korver. Jan K. had zijn oude ritme weer te pakken en liet geen spaan heel van Jan S, 17 beurten later was het over en uit voor Jan S, partij voor Jan K 10–29.

Dan de wedstrijd tussen Hen Slooves en Rob Wijker, een zinderende strijd. Na tien beurten een voorsprong voor Hen 6 – 10. Maar Rob liet zich niet zo maar naar de slachtbank leiden, 17e beurt 15–28 voor Hen. Voor Rob nog 2 te gaan en voor Hen nog 10. De 20e beurt stand 16–31. Nu nog één te maken door Rob, maar hij kon de partij niet uitmaken. Hen kroop door het bekende oog van de naald en won de partij alsnog.

Peter Vermeij tegen Piet Woestenburg en als Peter nog kans wilde maken op de titel, moest hij deze partij winnend afsluiten. Na een matige partij van beiden wist Peter de zege veilig te stellen. Na deze 6 ronde werd er door de wedstrijdleider een pauze ingelast en kregen de deelnemers, arbiters en schrijvers een broodmaaltijd gepresenteerd. In het sportcafé was alles in gereedheid gebracht om de inwendige mens weer aan te sterken voor de laatste ronde. Kopje soep, broodje kroket, broodje kaas en ham. Alles netjes verzorg door de catering van Sportcafé

Na het eten begon de laatste ronde. De wedstrijdleider had van tevoren al aangekondigd dat de wedstrijden om de eerste plek 5 minuten later zouden beginnen. Zeker om de spanning nog verder te laten oplopen. Nico Gruijs tegen Hen Slooves; Piet Woestenburg tegen Jan Korver; Nico Zijp tegen Rob Wijker en Peter Vermeij tegen Jan Stoop.

Als Nico won van Hen en Peter verloor of speelde remise was Nico kampioen; als Hen won van Nico was Hen uiteraard kampioen. Als Peter won van Jan en Nico won van Hen dan was Peter kampioen. Hoezo een spannende ontknoping. Je kon zien dat de wedstrijdleider genoot van deze ambiance was hij glunderde van oor tot oor.

De partijen werden in rap tempo gespeeld en hier en daar kwamen de zenuwen toch weer tevoorschijn. Om het verhaal niet onnodig lang te maken, Hen won, Peter won en Hen werd uiteindelijk kampioen Bandstoten 2018 – 2019 ”Mijnheer van Langedijk”. Hen van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Al met al een fantastisch kampioenschap en ik wil uit angst dat ik iemand vergeet te benoemen hierbij gewoon iedereen bedanken die voor dit prachtige kampioenschap een bijdrage heeft geleverd in welke vorm dan ook. Groetend en tot volgende week bij de kampioenschappen Libre.

Nico Gruijs