Jan van Winsum toernooi te Schagen

Zaterdag 7 maart 2020

Op uitnodiging waren op zaterdag 7 maart 2020 omstreeks 08:45 uur 32 teamleiders van de Recreanten aanwezig in Schagen om tegen elkaar te strijden in het Jan van Winsum toernooi. Klokslag 09:00 uur opende Jan Quak het toernooi en konden we in poules van 4 aan 8 tafels aan de bak.

Iedereen speelde in de poule 3 partijen en de eerste twee van elke poule gingen verder. 5 teamleiders van Sombroek Langedijk (of een afgevaardigde van het team), Joop Looijenga, Jaap Schoenmaker, Hans Kos, Hen Slooves en Nico Gruijs, bonden de strijd aan met de andere teamleiders. Gelukkig wel op verschillende tafels dus in de eerste ronde hoefden we elkaar niet te bestrijden en te elimineren. Dat kwam mooi uit want nadat alle partijen waren gespeeld bleek dat we alle 5 door waren naar de achtste finale.

Daar werden helaas wel 4 Sombroekers aan elkaar gekoppeld op twee tafels, zodat het dus zeker was dat er al 2 Sombroekers zouden afvallen. Maar..  elk nadeel heeft zijn voordeel (gestolen van Johan) dus twee Sombroekers drongen door tot de kwart finale, waarbij aangetekend mag worden dat Nico, die niet in een onderling strijd was verwikkeld, ook door mocht gaan naar de kwart finale.

Joop, Hans en Nico wonnen hun partijen en gingen vervolgens de strijd aan in de halve finale. In één van die finales werd het onderonsje tussen Joop en Hans een remise en werd de keuze-trekstoot beslissend. Joop bracht de bal in de keuze-trekstoot iets dichter bij de band en dus ging Joop naar de finale. De andere halve finale werd gewonnen door Nico en zo kwam het dat 2 Sombroekers in de finale stonden van het 20e Jaap van Winsum toernooi.

Na een sterk begin van beide spelers liep Nico eerst uit, maar Joop zou Joop niet zijn of hij won deze finale met een mooie slotserie van 18 caramboles. Hulde Joop. De wedstrijden werden tussen de middag onderbroken door een zeer goed verzorgde broodmaaltijd en tussendoor waren er genoeg drankjes en hapjes voorhanden.

Kortom een zeer geslaagde dag voor de organisatoren en voor alle biljarters een dag om niet snel te vergeten. Dank voor de inzet van alle vrijwilligers die na de einde van het toernooi ook nog even in het zonnetje werden gezet door Jan Quak. Al met al een zeer geslaagde dag.

Nico Gruijs