Dag 2 van de finale Libre, Ton Nientied verteld.

Op vrijdagavond 12 april was het vervolg van de clubfinale libre. Ruud had een rondje gemaakt door Langedijk en wat vertrouwelijke informatie over de spelers te horen gekregen, die hij daarom voor aanvang van de 3e ronde met iedereen deelde. Alle stoelen waren bezet, veel toeschouwers van de diverse dagdelen, ja…het spelen van clubfinales leeft weer! En er wordt gestreden om de punten.

De 2 koplopers na de 2e ronde maakten in hun eerste partij van de avond geen fouten. Rico Salari won in 19 beurten van Eef Sneekes en Nico Gruijs in 21 beurten van Jaap Schoenmaker. Jaap kwam nog wel even héél dichtbij, maar hij kwam net als bij zijn wedstrijd uit de 1e ronde 2 caramboles tekort. Anton Sprenkeling denderde over Ton Nientied heen. Na 6 beurten had Anton ruim 6 gemiddeld, na 10 beurten 5,6 om tenslotte na 15 beurten met een gemiddelde van 4,4 te eindigen. Ton zat erbij en keek er naar, zich verwonderend hoe het toch mogelijk was dat zijn stootbal steeds in het midden lag…..helaas, je hebt van die partijtjes.

Het voordeel van snel klaar zijn met je partij is, dat je het staartje van andere partijen nog kan zien. Dat was dus de partij tussen Arie Rietveld en good old Jan van der Burg. Jan had tijdens de 1e ronde beide partijen verloren en onderaan staan stond hem niet aan. Dus er moest wat gebeuren. Nou, er gebeurde wat! In de 11e beurt was de stand 19 – 58 in het voordeel van Arie. Maar wetende dat Arie er ongeveer 3 maal zo veel moet maken, was de stand dus eigenlijk gelijk. En toen schoot Jan uit zijn slof, met een serie van 10. Dat betekende dat Arie er eigenlijk 30 moest maken. Hij scoorde er evenzogoed nog 19, maar de druk op Arie werd groter. Zeker toen Jan gewoon doorging met scoren, weer 2 en 3. Arie 3 en 0…….Arie vocht nog terug met series van 16 en 14, maar het pleit was beslecht. Jan won in 18 beurten met een voor hem prachtig gemiddelde van 2,16. Arie kwam 13 caramboles tekort.

Het mooie van het publiek was, dat er na het afsluiten van de eerste 3 partijen niet veel geroezemoes ontstond, nee, het bleef vrij rustig, zodat Arie en Jan hun partij in opperste concentratie konden beëindigen.

Na een korte pauze ging de 4e ronde van start.

Bovenvermelde Jan van der Burg had nu blijkbaar de smaak van de overwinning goed te pakken, want hij klopte nu ook Eef Sneekes in een gelijkopgaande strijd in 21 beurten. Eef kwam 1 carambole tekort. Als nou een van die wijde ballen van Eef nu eens níet net achterom gegaan was…….

Jaap Schoenmaker begon in zijn 2e partij tegen Anton Sprenkeling met een serie van 9. Dat is lekker als je er 29 moet. Maar Anton was weer onverbiddelijk. Elk voorzetje van Jaap werd ingekopt met serietjes van 5, 7, 9 en 14 om daarna de bal op een presenteerblaadje achter te laten voor de tegenstander (maar niet heus). Jaap sprokkelde na zijn mooie beginserie nog 12 carambooltjes bij elkaar en toen was Anton uit. Hij sloot de partij af in 18 beurten met een mooi gemiddelde van 3,67.

De andere koploper Nico Gruijs begon zijn 4e partij eigenlijk helemaal niet zo best, maar tegenstander Ton Nientied profiteerde daar totaal niet van. Die had een totale off-day. En als het dan niet gaat, dan gáát die bal ook net achterom en is die trekbal net niet goed. Ballen die je anders “met je ogen dicht” maakt, mis je dan en je denkt: wat een k…..spel is dat biljarten. Om daarna te denken: ach, morgen kan het alleen maar beter gaan. Maar het blijft jammer als het zo loopt, want het wordt dan nooit een echt partijtje. Nico won dan ook gemakkelijk in 19 beurten met een gemiddelde van 2,36.

Die 3 partijen waren dus afgelopen, maar de partij tussen mede-koploper Rico Salari tegen matador Arie Rietveld was pas halverwege. Logisch, want deze mannen moeten er behoorlijk wat. Arie had in de 2e beurt een prachtige serie van 44 gemaakt. Echter bij de eerste 11 beurten zaten ook 7 poedels. Dat betekent, dat hij ze ook moest zoeken en bij elkaar zien te krijgen. Niks cadeautjes! Na 15 beurten was de stand 35 voor Rico en 87 voor Arie. Arie lag dus lekker voor, maar 5 beurten en 5 poedels voor Arie later was de stand weer in evenwicht: 48 voor Rico en nog steeds 87 voor Arie. Daar begon een fase met veel moeilijke ballen (verdedigend spel of toeval?) en puntjes schrapen. Het aantal beurten liep op. De toeschouwers waren muisstil. Hoe zou dit aflopen? In de 24e beurt miste Arie een balletje, waarvoor hij zich wel op zijn kop kon slaan. De ballen lagen panklaar voor Rico, die er prompt 2 maakte, met nog 3 te gaan.  Ook de 3e van de serie lag er en ook die maakte Rico, alleen……..Rico speelde de verkeerde bal. Nu kon Rico zich wel voor de kop slaan. Arie moest er nog 22, begon aan een serie, maar bij 7 hield het op. Rico: mis, Arie: mis, Rico: mis…….toegegeven, het waren pokke-ballen met weer die rotte gaatjes achterom. Arie…7. Nog 8 te gaan, en toen vond Rico het welletjes. Hij scoorde de resterende 3 caramboles en was uit. 28e beurt met Arie aan de nastoot en maakte zijn laatste 8 caramboles. Gelijkspel. En, eerlijk is eerlijk, dat is de mooiste uitslag van zo’n partij waarin beide spelers voor een groot publiek het zwaar hebben en niet het beste uit zichzelf kunnen halen. Zou de wedstrijdspanning bij zulke gelouterde mannen dan toch ook een rol spelen?

De stand is niet zo spannend als bij de bandstootfinale van vorige week. Een paar man zijn inmiddels kansloos, maar de bovenste staan nog wel lekker dicht bij elkaar. Nico Gruijs leidt, maar hem wacht nog een flinke klus op de afsluitende 3e dag.

Een hele klus het schrijven van een verslagje aan het einde van zo’n spannende dag, maar graag gedaan. Ik hoop dat dit voorzetje een vervolg krijgt, tot morgen allemaal.

Ton Nientied