Cursus Arbiter geslaagd, Ruud Oudejans doet verslag.

Toen ik twee jaar geleden lid werd van de BV Sombroek had ik niet kunnen bevroeden dat ik nog eens arbiter zou worden ook. Mijn enthousiasme voor het biljarten zelf is alleen maar groter geworden en niet dat ik nu direct de sterren van de hemel speel maar met de geduldige aanwijzingen van de leraren Nico Kraakman en Dick Kos heb ik mijn moyenne al iets weten op te vijzelen.

Op de maandagmiddag maakte ik ook kennis met het tellen van partijen. Ik vond dat erg leuk om te doen en begon me meer en meer te verdiepen in de regels van het spel. Nico Gruijs was daarin vaak mijn ‘aangever’ en hij was het ook die mij attendeerde op de cursus arbiter.

Afgelopen november startte de cursus ‘Arbiter 1’ , en samen met clubgenoot Wim de Vries toog ik naar Slootdorp om zowel de theorie als de praktijk te leren. Tijdens de zes maandag-avonden kregen we onderricht over theorie van twee docenten en werden we ‘in het diepe gegooid’ aan de biljart-tafels waarop steeds spelers uit de hogere klassen hun partijen in Libre, Bandstoten en Driebanden speelden. Enerzijds best spannend om op dit niveau partijen te (leren) arbitreren, maar tegelijkertijd ook bijzonder leerzaam om deze kanjers aan het werk te zien.

Nu even over de theorie en het bijbehorende huiswerk. Je probeert de regels erin te stampen maar ook te leren hoe je moet ‘annonceren’, en dat laatste gebeurt zoals velen van jullie weten vaak met Franse woorden. Daarom heet de scheidsrechter bij biljarten dan ook arbiter , wordt er gesproken over carambole, pomerans, touché, biljardé en over entré, De dans en A cheval. Toen we op de vijfde cursus-avond een proefexamen kregen scoorden zowel Wim de Vries als ikzelf slechts 3 fouten van de 40 vragen, een resultaat (10 fouten is maximum) waarmee we beiden zeer content waren.

Afgelopen zaterdag 11 januari was het dan zover, het examen. De totaal vier cursisten kregen eerst het theorie-examen voorgeschoteld en toen de examinator van de biljartbond het resultaat bekend maakte …………, bleek een van de deelnemers gezakt, hij had 13 foute antwoorden. Gelukkig dat mijn aantal fouten (8) binnen de toegestane marge bleven, Wim scoorde zeer stabiel weer 3 fouten. 

Na een lunch volgde dus het praktijkexamen dat bestond uit het arbitreren van zowel een Libre- als een Driebanden-partij. Dat ging voor de drie overgebleven kandidaten zoals het hoorde en nadat de examinator nog enkele goede tips had gegeven, ontvingen we het ‘Certificaat Arbiter 1 ster’ en de badge van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond.

Wij ontvingen felicitaties van niet alleen de docenten Anja en Ben, de District-Coördinator en Arbiter-Coördinator maar ook van Marieke Schigt en Nico Gruijs die namens de BV Sombroek aanwezig waren bij dit examen. Zeer attent dat zij de moeite hebben genomen om ook in Slootdorp aanwezig te zijn, en ons te verrassen met een ruiker bloemen namens de club.

En nu maar regelmatig aan de tafel staan als arbiter, want het is net als na het behalen van je rijbewijs, daarna ga je pas echt leren (rijden) arbitreren. En het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2021 de vervolgcursus zal worden georganiseerd, dus wie weet….

Ruud Oudejans