Algemene zaken op binnenwater beland

Wat moet je nou met zo’n titel? wel dat ga ik u vertellen. Wereldzeeën bevaren en Oceanen overgestoken, alles gezien wat er binnen het bereik van onze marine lag, een bevaren man dus. Ons bestuurslid van Algemene zaken is Nico Stuifbergen en Nico wil u graag meenemen naar “zijn” gang van zaken, u op de hoogte brengen wat zijn deel nu eigenlijk inhoud. Het bestuur had “teveel” met te “weinig” mensen en de druk werd te groot. Wie vraag je dan voor “wat” en hoe vul dit dan in? Een bereist man gevonden en gevraagd, wat ga ik dan doen? Heremetijd dat begint goed, lees en huiver met een glimlach.

Wat doe ik zoal?

Wat gebeurd er allemaal binnen de “Algemene zaken” van onze biljartclub Sombroek. Inmiddels alweer twee jaar geleden werd ik benaderd door het bestuur om de functie van algemene zaken te behartigen. Wat de functie precies inhield was me niet echt duidelijk (het bestuur ook niet), want ja algemene zaken is een ruim begrip, maar in ieder geval een nieuwe functie binnen het bestuur. Ik dacht dat is mooi want dan kun je het ook niet verkeerd doen en kun je de invulling een eigen draai geven, tenslotte was er geen voorganger en niets te vergelijken.

Raad en ervaring

Dat is dan wel zo maar weet je ergens geen raad mee, dan heb je ook niemand om op terug te vallen. Gelukkig is er binnen het bestuur genoeg ervaring aanwezig waar ik om advies kon vragen. Het eerste waar ik mee te maken kreeg is het beheer van de wedstrijdoverhemden. Je mag denken wat is daar nu moeilijk aan, maar dat zal ik even uitleggen. De mensen die zo’n overhemd dragen stralen de identiteit uit van de vereniging en betalen hiervoor een bijdrage, dus de kwaliteit moet goed zijn. Daarnaast worden de overhemden ook voorzien met een logo van onze sponsoren, dus naar de drukkerij brengen, prijsafspraken maken (het onderste uit de kan) en klaar is kees.

Drukkerij-werkzaamheden

Oh nee, ook nog ophalen en inboeken. Rekening naar penningmeester (hartverzakking) en iedereen blij, voorraad bijgewerkt. Ook hier weer waken voor de kwaliteit van het drukken,  omdat het niet leuk zou zijn als je na tweemaal het overhemd te hebben gewassen, er achter komt dat er sponsoren verdwenen zijn. Een mooi en goed overhemd brengt ook weer wat binnen (financiën) aan nieuwe sponsoren (penningmeester blij). En daar komt dan toch weer een beetje MARINE met hoofdletters voor de dag want, Tenue correct vertrouwen gewekt, is dan ook een duidelijk gezegde.

Sponsoren

In het bovenstaande sprak ik over onze sponsoren, ook dit is een van de taken die nu binnen de algemene zaken vallen. Deze tak van sport is heel apart, en was een los/vast gegeven waar structuur in aangebracht moest worden. Wie spreekt wie en wat spreek je af, best onduidelijk was het. Zeker in deze corona tijd waarbij bedrijven zelf net het hoofd boven water weten te houden. Mijn taak heb ik daar van gemaakt om gesprek en benadering vorm te geven en hopelijk resultaat te boeken. Heel vervelend om zonder iemand een hand te kunnen geven, met een mondkapje en op 1,5 meter afstand te vertellen wat je komt doen. Maar desondanks de vervelende tijd zijn er toch nog een paar nieuwe sponsoren binnen gehaald. Bestuurs-breed wordt er aan nieuwe sponsoren gewerkt en doorgeschakeld naar algemene zaken zodat er lijn is en komt betreffende de afspraken, helder voor de sponsor en vereniging (lees penningmeester). Mocht u nog sponsoren weten? mijn emailadres staat op de site onder het kopje Algemene zaken.

Hartelijkheid in Langedijk

Gelukkig hebben we hier in Langedijk en omgeving  aardig wat bedrijven die ons een warm hart toe dragen. Om te laten zien dat wij als vereniging niet alleen halen maar ook dankbaar zijn voor de geboden hulp ben ik afgelopen feestdagen bij alle sponsoren langs geweest om deze mensen fijne feestdagen te wensen met een kerstkrans voor bij de koffie. Vrolijke en dankbare gezichten alom, missie geslaagd. Voor mij was deze kennismaking tweeledig ik heb nu kennis gemaakt met alle sponsoren en de sponsoren hebben nu een gezicht en een aanspreekpunt binnen de biljartclub.

Sponsoring in natura

Naast het financieel sponseren zijn er ook bedrijven die ons sponseren in natura. Denk hierbij aan de bakker (Ed Jonker), slager (Ruud Clerck en EP Beerepoot. Ook deze bedrijven zijn onontbeerlijk voor een vereniging en wij zijn blij ze te mogen rekenen tot onze ondersteuners. Op dit moment ben ik samen met onze voorzitter bezig om te kijken hoe we op sponsorgebied meer kunnen bieden dan alleen reclame op de overhemden en op de beeldschermen in de zaal. Reclame aan de wand in de zaal of op de ramen en dus zichtbaar vanaf de buitenkant.

Ik hoop u zo een beetje duidelijk te hebben gemaakt wat er zoal gebeurt bij algemene zaken. Heeft u vragen of weet u niet direct “waar” u terecht zou moeten? Bel, mail of stel de vraag in de zaal waar ik speel op dinsdagmiddag. Stoor me dan niet “tijdens” de partij maar daarna, ik maak graag tijd voor u vrij.

Nico Stuifbergen.